WELKE LITHIUM ACCU ELEKTRISCH VAREN

stroomverbruik elektrische fluistermotor

Welke vaaraccu moet ik kiezen? Om ervoor te zorgen dat een vaaraccu aan al uw wensen voldoet is het handig om te weten hoeveel energie uw fluistermotor gebruikt. In de meeste gevallen word het maximaal vermogen in Watt (wh) en de stroomopname in A (ampère) in de handleiding van uw elektromotor vermeld. Verbruikt uw 12v fluistermotor maximaal 400 Watt en is de stroom opname bij vollast 40A? Dan kunt u met een 37Ah (Ah=Ampère uur) accu 1 uur volgas varen. Met de onderstaande formule kunt u eenvoudig vaststellen hoeveel energie u voor een bepaalde vaartijd nodig hebt.

Stroom opname berekenen:

U hebt een 12V fluistermotor met een maximaal vermogen van 450Watt. Een 12V fluistermotor van 450W gebruikt 450 (w) / 12 (v) = ongeveer 37,5 (i) Ampère Uur (Ah) Dit betekent dat u bijvoorbeeld met een 60Ah Vaar *Accu ongeveer 2 uur kan varen op volvermogen. Vaart u op halfvermogen dan verbruikt dezelfde elektromotor ongeveer de helft en kunt u dus 4 uur varen voordat de *vaaraccu leeg is.

(*type accu = lithium)

voltage van de vaaraccu

De meeste elektrische buitenboord motoren hebben een werkspanning (voltage) van 12V. Fluistermotoren met 12V zijn het meest populair en ook zeer betaalbaar. Er zijn ook 24V, 36V en zelfs 48V fluistermotoren in de markt verkrijgbaar. Het nadeel van deze hogere voltage elektromotoren is dat ze vaak erg duur zijn. Bovendien zijn de kosten van een vaaraccu pakket in 24Volt, 36Volt en 48Volt zeer hoog. De motoren met een hoger voltage zijn wel efficiënter en krachtiger en bedoeld voor speciale doeleinden. De motoren zijn ook zwaarder en u hebt meerdere accu’s nodig om de gewenste werkspanning te bereiken.

type vaaraccu 

Voor normaal elektrisch varen volstaat een 12V fluistermotor en een 12V loodaccu. Het voordeel van een 12V motor voor varen is dat u aan één accu genoeg hebt. (het in serie en of parallel schakelen van accu’s is niet nodig). Type accu’s die het meest gebruikt word zijn loodzuur accu’s, AGM Accu’s en Gel Accu’s. Deze zijn goedkoop en oplaadbaar. Echter kleven er ook veel nadelen aan loodaccu’s en varianten loodaccu’s. Ze zijn erg zwaar, soms zo zwaar dat ze bijna niet te tillen zijn. Daarnaast is het goed om te weten dat een loodaccu van 100Ah u slecht de helft (50%) van de capaciteit kan afgeven. Bij een Agm en Gel accu ligt de te gebruiken capaciteit ongeveer op 70% en 80%. Ontlaad u loodaccu’s onder deze waarden dan is de kans groot dat ze beschadigd raken. Een ander groot nadeel is dat loodaccu’s onderhoud nodig hebben om ze in goeie conditie te houden. AGM en Gel accu’s kunnen toe met minder onderhoud maar houd er rekening mee dat deze type accu’s in de winter aan een druppellader moeten om te voorkomen dat ze beschadigen. AGM, Gel en Loodaccu’s verliezen namelijk spanning wanneer u ze weg zet. 

de beste vaaraccu oplossing

Sinds een aantal jaren zijn er Lithium accu’s op de markt in verschillende kwaliteiten. ook zijn er Lithium vaaraccu’s met verschillende voltages en chemisch samenstellingen. Er zijn de zogenaamde Lifep04 accu’s en Li-ion accu’s. Li-ion vaaraccu’s zijn het beste voor elektrisch varen omdat het gewicht zeer laag is. Bovendien kan een Li-on accu tot 100% van zijn capaciteit afgeven. Een 100Ah Li-ion Accu heeft een energie afgifte van 100Ah. Daarnaast is de levensduur en het aantal keren dat u een Li-ion accu kunt ontladen en opladen wel 15X hoger dan bij loodaccu’s. Een ander voordeel van Li-ion accu’s is dat ze geen onderhoud nodig hebben en geen spanning verliezen wanneer u de accu niet gebruikt. Nadeel is dat een li-ion accu een relatief hoge aanschafprijs heeft t.o.v. loodaccu’s. Echter, verdient u de hogere aanschaf na verloop van tijd ruim terug doordat de lithium-ion vaaraccu langer mee gaat. Bekijk HIER ons assortiment lichtgewicht en waterdichte vaaraccu’s

best presterende lichtgewicht vaaraccu

Lithium accu’s presteren het allerbest, ook bij lagere temperaturen. De stroom afgifte is zeer constant waardoor uw fluistermotor beter presteert. Een lithium accu van 100Ah weegt ongeveer 6Kg waar een loodaccu van 100Ah 35Kg weegt! Dit betekent dat bij het gebruik van een lithium-ion accu uw boot niet zwaarder is dan nodig . Minder balast aan boord betekent betere vaareigenschappen. Neem ook het feit in acht dat u dus bij een loodaccu van 100Ah 35Kg moet tillen en u slechts 50Ah energie tot uw beschikking heeft. Bij een 100Ah Li-ion vaar accu hebt u 100Ah tot uw beschikking bij slechts 6Kg! We zouden ook eenvoudig kunnen stellen dat in de praktijk een 50Ah Lithium accu van 3Kg een 100Ah loodaccu van 35Kg vervangt! 

BEKIJK HIER ALLE VAARACCU'S

meer weten over vaaraccu’s? Lees ook de andere Blogspots