LI-ION OR LIFEP04

veiligheid en levensduur

Een Li-ion Accu is net zo veilig als een Lifep04 Accu. De mate van veiligheid van een lithium accu word bepaald door verschillende aspecten, ”li-ion of lifep04 accu’s zijn beide lithium accu’s” en zeker niet door verschillende chemische samenstellingen tussen Li-ion en Lifep04. Het belangrijkste wat een Lithium Accu veilig maakt is de kwaliteit van de BMS (battery monitor system) en de bouwarchitectuur van de gehele Accu Module. Hoe de Accu Module is ontworpen, geïsoleerd en met welke kwaliteit componenten opgebouwd. Daarnaast moet de behuizing stootvast zijn en bij voorkeur stof en waterdicht. Deze aspecten bepalen ook mede de levensduur.

BMS

Een Lithium accu bestaat bijna altijd uit verschillende cellen of cellen groepen. Om deze afzonderlijke cellen groepen te bewaken is een BMS noodzakelijk. BMS’en bestaan er in verschillende kwaliteiten en soorten. Waar moet een BMS aan voldoen om een Lithium Accu veilig te laten functioneren? Ten eerste moet een BMS over een functie beschikken die de individuele lithium cellen balanceert tijdens het opladen. Hierdoor word de betrouwbaarheid van de accu groter en gaat hij langer mee. Daarnaast moet de BMS een aantal veiligheidsfunctie bezitten zoals een over en onderspanning beveiliging, temperatuur bewaking, de cellen beschermen tegen kortsluiting en detectie voor een te hoog verschil in voltage tussen de individuele cellen. Wanneer de BMS een probleem detecteert moet deze de laadpoort en/of ontlaad poort afsluiten om zo onveilige situaties en/of schade aan de Lithium accu cellen te voorkomen.

Intelligente BMS of…?

De meeste BMS’en zijn zogenaamde ”domme BMS’en”. Bij deze BMS’en weet je nooit of ze wel dat doen wat ze moeten doen en of ze überhaupt wel functioneren. Ook zijn er slimme BMS’en die volledig geprogrammeerd kunnen worden en via software uitgelezen kunnen worden. Zo kan bij een slimme BMS vastgesteld worden of de werking correct is. Ongeacht welk type lithium accu, het veiligste is een Lithium Accu voorzien van slimme BMS met juiste gecontroleerde werking en correct geprogrammeerde parameters. Deze aspecten bepalen de Veiligheid grotendeels.

Lithium Accu Ontwerp

Een ander belangrijk aspect dat de mate van veiligheid bepaald is het ontwerp van de Lithium module. Deze materie is te omvangrijk om heel diep op in te gaan maar kort gezegd; het bouwen van een veilige lithium accu vergt enorm veel inzicht, technische kennis en ervaring. Helaas zien we veel mensen die zich een een paar uur ingelezen hebben in de lithium accu materie op internet en vervolgens iets maken en aanbieden. De veiligheid van deze accu’s is niet gegarandeerd en bevatten mogelijk ontwerpfouten. Koop uw Lithium accu van een gerenomeerd merk bij een bedrijf waar je garanties krijgt ook als er iets mis gaat of defect raakt. Deze bedrijven staan achter hun product en kunnen deze garanties daarom ook bieden.

li-ion of lifep04

Het fysieke verschil tussen een Li-Ion en Lifep04 Accu is noemenswaardig. Lifep04 Accu’s zijn altijd zwaarder en groter dan een Li-Ion accu van dezelfde capaciteit. Daarnaast is de bruikbare capaciteit van een Lifep04 Accu kleiner dan een Li-Ion Accu. Een 100AH Lifep04 Accu heeft gemiddeld een bruikbare capaciteit van 80%=80AH. Deze eigenschap is zeer wenselijk omdat het 100% opladen van een Lifep04 Accu de levensduur aanzienlijk verkort! Tevens zijn de prestaties van een Lifep04 Accu stukken lager door de hogere interne weerstand van de Lithium IJzer Fosfaat Cellen. Beide type Lithium Accu’s zijn goed zolang ze aan de bovengenoemde eigenschappen voldoen. Bij een Li-Ion accu profiteer je echter van een veel lager gewicht, betere prestaties onder hoge belastingen en volledige bruikbare capaciteit zonder noemenswaardige degradatie. Lees Ook… DIFFERENCES LITHIUM BATTERIES