EEN ION OUTDOORBOX ACCU ZONDER LITHIUM…

Na-ion Accu 

Outdoorcells lanceert als eerste batterij specialist de meest duurzame en schone Na-ion accu voor de Water- en hengelsport en Outdoor. De Sodium- ion batterij is ondergebracht in een originele Peli Case 1300 Serie zoals u van ons gewend bent. Om ervoor te zorgen dat de accu Case snel inzetbaar is hebben we hem uitgerust met een Anderson SB50 Connector. Tijdens het gebruik is op de ingebouwde voltmeter zowel het Voltage alsmede ook de restcapaciteit in procenten af te lezen. Tevens beschikt de Na+ Accu Case over bluetooth connectiviteit! Via uw smartphone en Smart BMS App is alle informatie uitleesbaar. Denk hierbij aan Voltage, restcapaciteit, temperatuur en vermogen in A (Ampère) en Watt.

na-ion accu

Ion Accu Met Lithium

Lithium accu’s zijn fantastisch! Ze zijn enorm krachtig en hebben het laagste gewicht. Bovendien gaan ze erg lang mee en zijn onderhoudsvrij. Echter, ondanks de daling in prijs zijn de kosten voor een Lithium (Li-ion) en Lifep04 Accu’s nog steeds erg hoog. Voor een Lithium-ion of Lifep04 Accu van hoge kwaliteit met een capaciteit van 100Ah ligt het prijs niveau rond de €1000,- Daarnaast maken veel mensen zich zorgen over de nadelen zoals de kans op ontbranden of exploderen van lithium accu’s door thermische uitloop. Andere argumenten kunnen de impact zijn van lithium op het milieu doordat het raffineren veel energie kost of de winning van Cobalt dat nodig is als kathode materiaal. De Lithium accu’s van Outdoorcells bevatten extreem weinig lithium en Cobalt, in de gemiddelde mobile telefoon zit in verhouding meer lithium en Cobalt dan in onze grootste accu! Toch zijn er veel klanten die ons vragen of er geen alternatief is voor met name de prijs, zonder in te leveren op prestaties.

Alternatief voor Lithium Accu’s

Een zeer goede vervanging voor Lithium-ion batterijen is de Natrium-ion accu. Deze accu cellen hebben dezelfde architectuur als Lithium-ion accu cellen met het verschil dat ze geen Lithium bevatten! In plaats van Lithium bevatten ze Natrium en Sodium. Natrium en Sodium word gewonnen uit Zout. Het winnen van zout is makkelijker dan Lithium en het komt overal voor. Dit heeft invloed op de prijs en een Na-ion accu is dus goedkoper om te maken dan een Lithium-ion accu. Een Na-ion accu is net zo krachtig maar kan niet ontbranden of exploderen omdat er geen thermische uitloop kan plaatsvinden. Door het ontbreken van Koper en de aanwezigheid van een goedkoper Aluminium substraat Anode en organisch Carbon Anode materiaal in een Na-ion Accu, kan een Na-ion cell veilig tot 0.0 Volt ontladen worden zonder gevaar of nadelige effecten. Lithium Accu’s raken juist beschadigd wanneer ze onder een bepaald punt ontladen worden.

Hoe Werkt een Na+ Accu?

Natrium-ion batterijcellen bestaan uit een kathode op basis van een natrium houdend materiaal, een anode (niet noodzakelijk een op natrium gebaseerd materiaal) en een vloeibare elektrolyt met gedissocieerde natriumzouten in polaire protische of aprotische oplosmiddelen.

Tijdens het opladen worden natriumionen aan de kathode onttrokken en in de anode gebracht, terwijl de elektronen door het externe circuit reizen.

Tijdens het ontladen vindt het omgekeerde proces plaats, waarbij de natriumionen aan de anode worden onttrokken. De elektronen gaan door het externe circuit en doen nuttig werk.